WWW.BOLLMORAAKVARIEKLUBB.ORG
                    I Samarbete med Djur & Sånt Tyresö Centrum
 

Texterna på bollmoraakvarieklubb.org  tillhör BAK och resp. upphovsman, och får användas för ickekommersiella ändamål om du anger källa. Bilderna på sidan får inte kopieras utan tillstånd från upphovsmannen.
 

 

Råd och tips

Här kommer du hitta en del små tips från medlemmarna i Bollmora akvarieklubb. Så fort jag får in något bra tips så lägger jag ut det, så det kan löna sig att titta in lite då och då. Det blir ju lite upp till dig som är medlem att se till att den här sidan uppdateras, och eftersom jag vet att vi har många kreativa och "kluriga" medlemmar, så tror jag att det kommer att bli en diger samling tips så småningom.

Om inte annat så kan du ju börja med att läsa Cathrins "10 goda råd", och det skadar inte att läsa om dom ibland.

"10 goda råd" från Cathrin DungerLekgrotta av lerkruka

Apropå Ancistrusartikeln med lerkrukan, så kan jag berätta att en arbetskamrat tog och sågade upp ett ingångshål med ett bågfilsblad! Det gick hur lätt som helst berättade han.(Blötlägg krukan först).

Elisabeth HallbergFiskmatare

Godis är gott, tycker även fiskarna!
Vitlökspressen kan användas till mycket, t.ex. till att finfördela mjukfoder från hushållet. En färsk (eller tinad) räka, eller fiskbulle läggs i en vitlökspress och pressas direkt ner i akvariet. Kan det vara enklare?


Cathrin DungerGardera pumpen mot strömavbrott.


Att en pump, särskilt ytterfilter, som stått still en längre stund bör göras ren innan den återstartas är välbekant i akvariekretsar. Orsaken är att bakteriekulturen i filtret producerar giftiga ämnen när den står still.
Ämnen som sedan pumpas ut i akvariet när pumpen startas orenggjord med sjuk eller död fisk som följd. Men hur gör man då om det blir ett längre strömavbrott när man inte är hemma? När strömmen kommer tillbaka startar pumpen och det förgiftade vattnet pumpas ut i akvariet. Ett reservelverk som håller pumparna igång under strömavbrottet vore naturligtvis en förträfflig lösning men är knappast realistiskt för den vanliga akvaristen.

Lösningen är i stället att skaffa en "Jordfelsbrytare med nollspänningsskydd". Och i detta sammanhang är det "nollspänningsskyddet" som är det viktiga. Denna funktion gör att en kontakt slår i från vid spänningsfall och man måste sedan trycka på en knapp för att få tillbaka spänningen igen. Egentligen är det tänkt för att skydda mot att tex svarvar, sågar och borrmaskiner oväntat startar när spänningen kommer tillbaka efter ett stömavbrott, men det fungerar lika bra för att hindra akvariefilter att köra igång.

Tänk dock på att doppvärmare och eventuell luftpump inte bör kopplas via nollspänningsskyddet eftersom man vill att dessa skall gå igång så fort som möjligt efter att strömmen återkommit, så att temperaturen och syresättningen inte påverkas onödigt mycket. Dessutom bör man när man reser bort be någon hålla lite koll på akvariet och efter ett eventuellt strömavbrott rengöra och återstarta pumpen så att den inte blir stående för länge.

Jordfelsbrytare med nollspänningsskydd finns att köpa hos bl.a. Claes Olsson, pris ca 139 kr.

Jan OssfeldtBlågröna alger.

Blågröna alger, eller cyanobakterier som egentligen är en riktigare benämning, kan vara ett rent h-..e att bli av med. Bekämpningstipsen brukar innefatta bl.a mörkläggning och matförbud under en vecka, men oftast så återkommer algplågan ganska omgående. Nästan av en slump så har jag hittat ett medel som visat sig vara mycket effektivt, Tetras General Tonic.

Börja med att göra ett vattenbyte och sug bort så mycket blågröna alger som möjligt. Detta är viktigt eftersom döda alger kan förstöra vattnet. Dosera General Tonic enligt normaldosen som står angiven på förpackningen. Vänta 5 dagar och gör ett 50% vattenbyte, för att få bort döda alger och medicin. Sköt sedan akvariet som vanligt med regelbundna vattenbyten. Det kan nog vara bra att vara lite försiktig med matningen under behandlingen. Belysningstiden kan vara som vanligt, d.v.s 10-12 timmar/dag. Växterna verkar inte ta någon skada av medlet.

Detta har visat sig funka nästan skrämmande bra, med tanke på vilka problem dessa alger har förorsakat genom åren.

OlaDags att byta lysrör?

Om man (som jag) slarvar med att skriva "fiskdagbok", så kan det vara svårt att komma ihåg när man bytte lysrör sist. Eftersom ett lysrör tappar upp till 40% av effekten på ett år, så är det nästan ett måste med ganska täta byten för växternas skull. Ett enkelt sätt för att veta när du bytte sist, är att helt enkelt ta en fin tuschpenna och skriva datum på själva röret. Idiotsäkert! Sen gäller det ju att komma ihåg att titta efter...

Ola