Rätt eller fel- vad ska man tro?

Växterna är för mig minst lika intressanta som fiskarna i ett akvarium och just växter är vad dessa artiklar kommer att handla om.ratt_fel01

Men först en liten historia från ett av mina första akvarier för så där en 60 år sedan. Akvariet var på 40 liter, kittat med en upp och nervänd stuprörsränna som ljusramp samt två stycken 25 watts glödlampor som enda ljuskälla. I detta akvarium hade jag planterat en Cryptocoryne griffithii, eller var det kanske cordata, stor och kraftig med blad som var vackert röda på undersidan. Till en början tyckte jag allt var otroligt intressant och fiskarna med bland annat två gröna svärdbärare tog all min tid. Efter ett tag fick jag snart andra intressen för idrott och tjejer och sådant nonsens. Min mor fick ta över ”skötseln” av akvariet vilket betydde att hon ibland kastade i några brödsmulor. Vattnet dunstade sakta bort och inget nytt fylldes på, och på det viset stod akvariet i närmare ett halvår. En vacker dag hade min mor fått nog och hotade med att kasta ut eländet. Jag fick då plötsligt tillbaka mitt ”brinnande” intresse för akvarier och förstod att jag måste göra något åt problemet.
Vattnet hade då dunstat ner till ett djup av omkring 10 cm., de två svärdbärarna var de enda fiskarna som överlevt. Men Cryptocoryneplantorna hade frodats och spridit sig över hela akvariet, de flesta bladen stack upp över vattenytan helt under täckglaset. Det mest otroliga var emellertid att de blommade med 8 stycken stora röda blommor. Jag har aldrig sett eller hört talas om något liknande i ett litet akvarium efter detta. Jag rev tyvärr upp plantorna och sålde över 40 st. inklusive blommor för 50 öre styck. Därefter fick min akvariehobby en ny inriktning.

ratt_fel02

ratt_fel03

Långt senare förstod jag varför mina Cryptocoryner hade mått så bra så de till och med blommade. De fick nämligen stå orörda med mycket näring i bottenlagret samt ett långsamt sjunkande vatten med därtill fuktig luft under täckglaset. Exakt det som händer i naturen då de flesta Cryptocorynearter blommar under torrperioden då insekterna kan komma åt att pollinera blommorna. Med den här lilla historien i tankarna kommer jag osökt in på dagens olika ”läror” om växter i akvarier och vad som är rätt eller fel. Efter att ha läst några mycket seriösa artiklar i olika publikationer måste jag säga att förvirringen blivit närmast total. Den ena skolan förespråkar teknik och kemikalier som kräver avancerad kunskap med regelbundna tester för att få växterna att trivas. Medan den andra ytterligheten näst intill rekommenderar en miljö som mera påminner om en ”sumphåla” i naturen utan vattenbyten eller tillsatser och näst intill inte kräver någon skötsel alls. Två stycken artiklar fanns införda i Ciklidbladet nr.4/2006 och nr. 1/2007 av Patrik Rosén. Han belyser två olika sätt att anlägga och sköta växtakvarier. Det ena beskriver ett högteknologiskt akvarium med alla tillbehör och det andra lowtech-metoden som mera påminner om de holländska växtakvarierna. En annan artikel som är läsvärd fanns införd i vår egen tidning Klubbaktuellt nov. 2007 av Michael Eklund.
Ingen tvekan om att det högteknologiska akvariet fungerar perfekt men det gör ju alla växter när de får optimala livsbetingelser. I de flesta odlingar är ju växterna egentligen ”nerknarkade” för att prestera maximalt på kortast tänkbara tid.

ratt_fel04

ratt_fel05

Vad ska man tro och vad skall man göra om man vill ha snygga växter i akvariet, den frågan har jag ofta ställt mig. Det ledde fram till att jag började experimentera med olika bottenmaterial enligt den holländska skolan. Av naturen är jag som akvarist nämligen ganska lat och tycker att vattenbyten är, näst efter att tvätta bilen, det tråkigaste man kan syssla med, även om jag inser nödvändigheten. Detta konstaterande ledde mig självklart fram till den s.k. lowtech – metoden, dock med regelbundna vattenbyten. Att jag samtidigt testar en helt ny typ av akvarieinredning gör experimenten ännu mer intressanta.

Vi hörs, hälsningar Sune

26OKT 2009

Kommentera