Rätt doppvärmare i akvariet

Ibland är det här med akvarier en upplevelse, som man tror att dj-en själv är med och styr.
I två tidigare publicerade artiklar beskrev jag min första discusodling.
Nu måste jag berätta om de sex överlevande discusbarnen.
I nån månad simmade de runt och bara mådde bra. De åt, växte och mådde allmänt bra. Efter ett tag tyckte jag att de hade kommit upp i en storlek som var utmärkt. Bara att koppa in i det stora akvariet. Denna tanke slog mig ganska sent på kvällen, så jag tänkte, att jag gör det efter jobbet i morgon.
När jag kom hem så satte jag mig och åt middag, för att så småningom gå ner till de nya kamraterna som skulle få ett nytt hem. Nu skulle de få simma runt med en massa nya kompisar i ett 540-liters akvarium och lämna sitt 125-liters.
Glad i hågen knallade jag ner på undervåningen där odlingstanken stod. INGA fiskar simmade runt som vanligt. Samtliga sex flöt vid ytan, alldeles bleka, nästan vita.
Katastrof – Vad hade hänt? Akvariet höll 39,8 grader.
Nu kommer följande lektion om doppvärmare:
För att undvika ovanstående händelse förlopp kan man göra följande:

Den “formel” för värmare som jag har lärt mig är; 1/10 av akvariets volym i watt behövs för att höja akvariets värme 1grad över rumstemperaturen.

Tex. ett akvarium på 150 L som skall hålla 26 grader och rummet är 21 grader.
Det blir då 1/10 av 150 som är 15 (watt) x temperaturhöjningen som är 5 grader, över rumstemp.(26-21=5). 15w x 5=75 Alltså räcker en värmare i detta fall på 75 Watt. Den värmaren orkar inte hetta upp akvariet till högre temperatur.

Om du har Discus i akvariet och vill kunna höja temperaturen vid sjukdomar, då är det bättre att du har en reserv-värmare och stoppar i just då. 2 olika värmare lär ju inte “hänga upp” sig samtidigt och koka firrarna.
Ex. 250 L Discusakvarium, du vill ha 30 grader, rummet är lika som i förra fallet 21 grader. 1/10 av 250 blir 25 W x 9, (30-21=9) Du behöver en värmare på 225 Watt men det finns inte sådana ! Köp då en på 250 W den orkar om den “hänger sig” dra upp burken till 31 grader och det klarar Discusarna.

Detta är väldigt visa ord som jag fick från Elisabeth Hallberg. Att man måste göra misstag för att lära sig är väl oundvikligt. Men, att dela med sig av kunskaper är också väldigt viktigt. Så jag hoppas att du precis som jag nu har lärt sig något nytt. Det är bara att försöka igen.

Lasse Omfors

18 APR 2011

Kommentera