Akvaristens paradis

01 

Nyligen hemkommen från Sunday Market i Bangkok kan jag bara konstatera att akvaristiken fortsätter att utvecklas här. Det är i dag en fröjd att se alla Amanoinspirerade inredningar och hur växterna fått en mera framträdande roll när det gäller aquascaping.I början av 70-talet då jag bodde och arbetade här i tre år låg Thailand långt efter Sverige när det gällde standard på allt från fiskar till växter och tillbehör. Men det är nu bara på Malawi och Tanganyika samt Sydamerikafronten som vi har ett klart försprång. När det gäller priser är det också lite av ett paradis att vara akvarist här. Som exempel kostar en pump på 600/lit./h. 26 kronor och allt vad gäller fiskar och växter från Thailand är mycket billigt. Eller vad sägs om en jättelik Trapa natans för 4,50 kr.

03_resize04_resize

En annan liten nyhet som jag inte sett tidigare var att man sålde javamossa som fått växa fast på en bit tunt aluminium nät bitarna kunde läggas på bottnen eller klippas i remsor och viras runt en trädrot. Det påminde nästan om en färdig gräsmatta som bara är att rulla ut, kanske något att prova. Något däremot mindre positivt var att de redan vanskapta slöjstjärtarna blivit ännu mera deformerade. Den senaste modellen påminde om uppblåsta leksaker helt utan ett naturligt sätt att röra sig. Det är obegripligt hur dessa groteska monster kunnat bli så dyra och eftertraktade här.

05

Den här marknaden är jättelik och den del som säljer levande djur med bl.a. akvarieaffärerna upptar ändå bara en mycket liten del av den totala marknaden. Jag tycker i alla fall alltid det är mödan värd att ta mig hit i värmen och 3 – 4 timmar går mycket fort.

Som sagt det är ett av mina favoritställen här i Thailand . Och även denna gång blev ryggsäcken full, mest med växter. På vägen hem med skytrain kom jag att sitta mitt emot en ovanligt snygg och elegant ung Thailändska i högklackade skor. Men istället för en fånig liten dvärghund i knäet höll hon hårt om en plastpåse med fyra stycken guppy. Hon lyfte ofta påsen och granskade fiskarna med en kännares blick. Efter ett tag blev hon tilltalad av en byggjobbare som kommenterade påsens innehåll. Deras fiskprat ledde till att en äldre herre i vit skjorta och portfölj blandade sig i samtalet. Jag förstod inte ett ord av vad som sades men ändå visste jag exakt vad de pratade om. Säkert fick den unga damen några goda råd innan hon lämnade vagnen.

Med ett småleende kunde jag bara konstatera hur lätt det kan vara att få nya vänner med en påse guppy.

PS. Den som haft ett akvarium har i alla fall inte levt förgäves. DS

 Hälsningar Sune Holm

26 OKT 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera